\n\n\n
Wat is krimpfolie (Krimpie Dinkie) en hoe werkt het?

Wat is krimpfolie (Krimpie Dinkie) en hoe werkt het?

Krimpfolie is terug van weggeweest! Misschien ken je dit knutselmateriaal beter onder de naam Krimpie Dinkie! We hebben het natuurlijk over het ‘papier’ waarop je kan tekenen en wat je vervolgens kan laten krimpen in de oven. Het ideale vermaak voor op een kinderfeestje of lekker thuis wanneer je met je kinderen wil gaan knutselen. Wat krimpfolie is en hoe het werkt lees je in dit blog!

Wat is krimpfolie?

Krimpfolie, ook wel Krimpie Dinkie, is een soort ‘hard’ papier waarop je kunt tekenen met potloden en (watervaste) stiften. Vervolgens stop je het in de oven en dan krimpt dit papier, vandaar de naam krimpfolie. In de oven krult het papier op, wordt weer plat, en is dan ongeveer drie keer zo klein en negen keer zo dik (en hard) geworden. Magisch, is het niet?

Hoe werkt krimpfolie?

Met Krimpie Dinkie kan je van alles maken, wat dacht je van je eigen sieraden, sleutelhanger of broche? Het is allemaal heel eenvoudig, je hoeft slechts een aantal stappen te doorlopen:

  • Stap 1: Teken of kleur een figuur op het papier
  • Stap 2: Knip het figuur uit en perforeer
  • Stap 3: Bak het krimpfolie in de oven
  • Stap 4: Maak je eigen sieraad of sleutelhanger

We gaan de stappen hieronder toelichten zodat jij precies weet wat je moet doen! Maar eerst nog even terug naar de basis, want wat heb je precies nodig voordat je kunt beginnen?

Aan de slag met krimpfolie, dit heb je nodig!

Je hebt niet heel veel nodig om met krimpfolie aan de slag te gaan, maar een aantal materialen zijn onmisbaar:

  • Krimpfolievellen, ook wel Krimpie Dinkie vellen
  • Potloden of watervaste stiften
  • Oven
  • Optioneel: perforator, sleutelhanger, oorhaken, etc.

Let op: we noemden de krimpfolievellen eerder ‘hard’ papier, hiermee bedoelen we geen karton. Leg absoluut geen papier in de oven, maar schaf hiervoor de speciale krimpfolievellen aan. Papier of karton in de oven vliegt in brand en is dus levensgevaarlijk.

Stap 1: Teken of kleur een figuur op het papier

Krimpfolievellen heb je in verschillende varianten, zo heb je vellen waar al afbeeldingen op staan, maar je hebt ook de blanco vellen. Een vel met afbeeldingen hoef je alleen maar in te kleuren met potlood of watervaste stift, de blanco vellen vragen om wat meer creativiteit. Met welke vellen je ook aan de slag gaat de eerste stap betreft het tekenen/inkleuren van wat jij wilt maken.

Krimpfolie inkleuren

Tip! Kleur altijd op het ruwe gedeelte van het papier.

Ga je aan de slag met de blanco vellen, dan kan je er ook voor kiezen om een afbeelding over te trekken. Wil je graag een kat tekenen en heb je een afbeelding gevonden via Google? Vergeet dan niet dat je tekening later gaat krimpen. Zorg ervoor dat je de afbeelding eerst uitvergroot, print het vervolgens uit en trek het over.

Stap 2: Knip het figuur uit en perforeer

Stap 2 in het proces is het uitknippen van de gekozen afbeelding. Zorg ervoor dat je niet gaat knippen op de buitenste lijn van de afbeelding, laat altijd minimaal 0,5 cm ruimte over. Knip ook voorzichtig, je zult merken dat de krimpfolievellen snel breken als je te enthousiast begint met knippen.

Krimpie Dinkie uitknippen

Ben je van plan een sleutelhanger of een oorbel te maken, vergeet dan geen ruimte over te laten om een gat te perforeren. Over dat gat gesproken, maak dit direct in het krimpfolie nog voordat je het in de oven plaatst. Eenmaal gekrompen is het ontzettend lastig om er nog een gaatje in te maken.

Krimpfolie perforator

Stap 3: Bak het krimpfolie in de oven

Verwarm de oven voor op 150 á 160 graden en wacht tot de oven op temperatuur is. Leg je uitgeknipte Krimpie Dinkie op bakpapier en op een bakplaat. Plaats je Krimpie Dinkie in de oven en ervaar de magie van krimpfolie! Je creatie is klaar wanneer het opgekruld en weer plat is geworden. Haal het uit de oven en leg het onder iets zwaars, bijvoorbeeld een boek. Zo zorg je ervoor dat je gekozen afbeelding weer helemaal plat wordt en deze kan even goed afkoelen.

In de oven

Het resultaat

Let op: laat (jonge) kinderen nooit alleen bij een oven. Zorg ervoor dat er altijd iemand is om toezicht te houden en te kunnen helpen.

Stap 4: Maak je eigen sieraad of sleutelhanger

Heb je vooraf besloten dat je een sleutelhanger wilde maken? Dan heb je als het goed is bij stap 2 een gat in het krimpfolie gemaakt. Hieraan kan je nu heel eenvoudig je Krimpie Dinkie creatie bevestigen.

Krimpie Dinkie sleutelhanger

Met krimpfolie maak je niet alleen sleutelhangers of oorbellen, wat dacht je van accessoires voor sieraden of magneten? Laat je creativiteit de vrije loop en maak wat jij wil! Krimpie Dinkie is ideaal voor een knutselmiddag of een kinderfeestje.

Wil je direct aan de slag? Dit kan met onze complete krimpfolie knutselset! In deze set zit alles wat je nodig hebt, op een oven en een schaar na 😉

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.