\n\n\n
Knutselen is niet moeilijk

Lieve ouder, knutselen is niet moeilijk

Ik ga meteen met de deur in huis vallen: knutselen is niet moeilijk! Toch zijn er veel ouders die het knutselen met kinderen liever overslaan. Genoeg redenen (of misschien wel excuses) om liever te kiezen voor een andere activiteit. Na het lezen van dit blog lukt het ook jou of van knutselen een gezellige activiteit te maken!

Kinderen houden van knutselen

Het is je vast wel opgevallen, maar de meeste kinderen houden van knutselen. Het is voor kinderen een manier om zich uit te drukken en hun creativiteit te ontwikkelen. Dit begint al op jonge leeftijd en dat is allemaal goed. Als ouders zou je het knutselen absoluut moeten stimuleren. En dit is waarom:

✓ knutselen vergroot het ruimtelijk inzicht
✓ samen knutselen leert kinderen om te helpen, delen en op hun beurt te wachten
✓ knutselen vergroot de woordschat, kinderen leren begrippen zoals voorkant, achterkant, op elkaar, naast elkaar, in elkaar, etc.
✓ knutselen helpt bij de herkenning van vormen, kleuren en getallen herkennen
✓ knutselen stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek
✓ knutselen vergroot het concentratievermogen
✓ knutselen stimuleert kinderen (en volwassenen) om vindingrijk te zijn
✓ knutselen stimuleert de creativiteit van jong en oud
✓ knutselen helpt schermtijd te verminderen

Ik vind knutselen moeilijk, ik kan het niet!

Er zijn veel ouders die worstelen met knutselen, je bent niet alleen! Je denkt misschien dat je niet creatief bent of misschien heb je überhaupt geen idee waar te beginnen. Probeer je in dat geval eens te verplaatsen in je kind(eren). Zij weten in veel gevallen ook op voorhand niet wat ze gaan knutselen en toch beginnen ze gewoon! Oefening baart kunst, is wat ze in dat geval zeggen. Je maakt het knutselen dan ook zo moeilijk als je zelf wilt.

Lieve ouders knutselen is niet moeilijk

Heb je geen zin of vind je knutselen echt niet leuk, dan is het een ander verhaal. Gelukkig zijn er een aantal manieren om knutselen makkelijker en leuker te maken, ook jij kunt samen met je kindje(s) lekker creatief aan de slag gaan.

Zo maak je knutselen minder moeilijk!

Er zijn veel manieren om het knutselen gemakkelijker te maken, en alles wat je nodig hebt is tijd, geduld, een idee en de juiste materialen. Vind je het lastig om te bepalen wat je wilt gaan knutselen? Bekijk dan eens een aantal knutsel gerelateerde websites, bijvoorbeeld op Pinterest en Knutsels voor Kinderen. Als je even zoekt op Google dan kom je oneindig veel mogelijkheden tegen voor kinderen van alle leeftijden. Ben je te vinden op Facebook, zoek dan eens in één van de vele knutselgroepen. Ook in de bibliotheek zijn genoeg boeken te vinden waarin het thema knutselen centraal staat. Het is in ieder geval belangrijk dat je voordat je begint met knutselen ook weet wat je gaat maken. Op het moment zelf iets verzinnen kan heel lastig zijn en ervoor zorgen dat je besluit om toch niet te beginnen. Wat op dat moment een teleurstelling voor jezelf kan zijn, maar zeker ook voor de kinderen.

Samen tekenen


Wat is de beste manier om aan de slag te gaan?

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen wij hier thuis altijd. Begin dus altijd met het zoeken van een idee om te knutselen. Zorg daarna dat je de juiste materialen in huis haalt/klaar legt. De standaardbenodigdheden voor het knutselen (bijvoorbeeld schaar, lijm, papier, plakbank, etc.) kan je bij allerlei winkels halen, denk hierbij aan de Action, Hema of bijvoorbeeld Pipoos.

Zorg naast het idee en de materialen ook voor voldoende tijd. Knutselen, is zeker wanneer je het moeilijk vindt, een uitdaging als je ook nog onder tijdsdruk staat. Heb je de juiste voorbereidingen getroffen? Dan lukt het ook jou om te knutselen, alleen of samen met de kinderen, want knutselen is niet moeilijk. Succes!

Psst…denk je nu: Wat een gedoe! Ik heb helemaal geen zin om langs allemaal winkels te gaan. Zoek dan eens online naar de mogelijkheden. Bekijk bijvoorbeeld eens onze complete knutselpakketten.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.