Kan een Diamond Painting uitdrogen?

Kan een Diamond Painting uitdrogen?

Het is een vraag die regelmatig voorbij komt; kan een Diamond Painting uitdrogen? En die vraag is heel logisch! Als je bezig gaat met een Diamond Painting, waar soms wel uren, dagen of weken werk in zit, dan wil je graag weten of dit niet voor niets is. In dit blog krijg je dan ook het antwoord op de vraag of een Diamond Painting kan uitdrogen?

De mythe van Diamond Painting en uitdroging

Om antwoord te geven op de vraag ‘Kan een Diamond Painting uitdrogen?’ is het belangrijk om te begrijpen hoe een Diamond Painting in elkaar zit. Een Diamond Painting bestaat uit een ondergrond, vaak een canvas, maar dit kan bijvoorbeeld ook hard plastic zijn. Deze ondergrond is bedekt met een kleeflaag waar de diamanten steentjes op worden bevestigd. In tegenstelling tot traditionele verf of lijm droogt deze kleeflaag NIET uit op de manier waarop je die misschien zou verwachten.

Zo behoud je de kleefkracht!

De kleeflaag van een Diamond Painting gaat dus niet zo maar uit zichzelf uitdrogen. Maar natuurlijk zijn er situaties die kunnen bijdragen aan het verminderen van de kleefkracht. Wanneer er bijvoorbeeld stof op vuil op de kleeflaag terecht komt, dan kan je er vanuitgaan dat de kleefkracht afneemt, net als wanneer je de kleeflaag blootstelt aan hete temperaturen of vochtigheid.

Bescherm je Diamond Painting tegen stof en vuil

Elke Diamond Painting heeft een folie over de lijmlaag zitten. Deze folie zorgt ervoor dat er geen stof of vuil op de kleeflaag kan komen. Je wilt de kleeflaag namelijk zo schoon mogelijk houden, zodat deze zo goed mogelijk blijft plakken. Een veelgemaakte (beginners) fout is het verwijderen van het complete stuk folie. Wanneer je dit doet is de kans groot dat er stof of vuil op de lijmlaag komt en dit wil je niet! Verwijder dus altijd maar een klein stukje folie voor het gebied dat je op dat moment wilt beplakken met steentjes. Zo voorkom je stof en vuil op de kleeflaag en zo zorg je voor het behouden van de lijmlaag.

Stap 2 – Verwijder het folie (gedeeltelijk)

Berg je Diamond Painting goed op!

Het is ontzettend belangrijk om je Diamond Painting goed op te bergen. Zo heb ik ooit een Diamond Painting kaart in de tuin laten liggen en dat ging niet goed! Waar deze eerst nog lekker in de schaduw lag, werd het al snel een zonnige locatie. En als er iets is waar de kleeflaag van een Diamond Painting niet goed tegen kan, dan is het hitte. De kaart was dus na het uurtje zonnen niet meer te maken. Niet alleen hitte is funest voor een Diamond Painting, ook vloeistoffen kunnen de lijmlaag beschadigen. Komt er per ongeluk water of een andere vloeistof op je Diamond Painting, verwijder dit dan direct. In het blog ‘5x Diamond Painting fouten én de oplossing!‘ lees je hoe je dit het beste doet!

Terugkomend op de vraag ‘Kan een Diamond Painting uitdrogen?’, het antwoord is dus nee. Maar de lijmlaag kan door andere factoren wel beschadigd raken en dat is vervelend. Zorg er dusvoor dat je een Diamond Painting met zorg behandeld. En mocht je toch een painting tegen komen waarbij de lijmlaag niet meer goed plakt, dan kan je altijd proberen dit met Diamond Painting lijm op te lossen.

Reactie verzenden

De waardering van www.adorzy.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 427 reviews.