Diamond Painting lijm wat is het & hoe werkt het

Diamond Painting lijm: wat is het & hoe werkt het?

Als je bezig bent met een Diamond Painting, is het essentieel dat de plaklaag op de ondergrond (vaak een canvas) goed blijft zitten. Maar soms kan het gebeuren dat de plaklaag beschadigd raakt of dat de plaklaag na verloop van tijd minder goed plakt. In dat geval is er gelukkig altijd een oplossing: Diamond Painting lijm. In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over Diamond Painting lijm en hoe het kan helpen als de plaklaag op het canvas beschadigd is.

Wat is Diamond Painting lijm?

Diamond Painting lijm is een speciale lijm die wordt gebruikt om de steentjes op het canvas te plakken wanneer de plaklaag beschadigd is of minder goed plakt. De lijm is meestal transparant of droogt onzichtbaar op. Diamond Painting lijm is verkrijgbaar in verschillende soorten en wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de diamanten steentjes op hun plaats blijven zitten.

Hoe kies je de juiste lijm?

Bij het kiezen van de juiste Diamond Painting lijm is het belangrijk om lijm te gebruiken die aan de volgende eigenschappen voldoet:

  • Sterke hechting: lijm met een sterke hechting zorgt ervoor dat de diamanten steentjes goed blijven plakken.
  • Transparantie: kies een lijm die transparant opdroogt zodat het niet zichtbaar is op de ondergrond.
  • Snelle droogtijd: voorkomt dat de steentjes gaan verschuiven, kies een lijm die snel droogt (maar niet te snel).
  • Gemakkelijk aan te brengen: maakt het mogelijk om de lijm gelijkmatig en consistente aan te brengen voor een mooi en uniform resultaat.

Welke lijm kan je beter NIET gebruiken?

Voordat ik je vertel welke lijm geschikt is, gaan we het eerst hebben over de lijm die NIET geschikt is.

Secondelijm: secondelijm is een sneldrogende lijm die erg sterk is. Het kan echter te sterk zijn voor Diamond Painting, waardoor het de kleur van de steentjes kan aantasten of het canvas kan beschadigen.

Lijm op oliebasis: lijm op oliebasis is niet geschikt voor Diamond Painting omdat het de plaklaag op het canvas kan aantasten en ervoor kan zorgen dat de steentjes niet meer blijven zitten.

Smeltlijm: Hete lijm, ook wel smeltlijm, is een krachtige lijm die snel droogt en een sterke hechting biedt. Net als bij secondelijm is de kans heel groot dat de lijm te sterk is waardoor het de canvas en/of steentjes kan beschadigen.

Gekleurde lijm: gekleurde lijm is niet geschikt voor een Diamond Painting. Ā De kleurstoffen in gekleurde lijm kunnen de steentjes aanpassen, maar de kans is nog groter dat het zichtbaar is op de ondergrond van je Diamond Painting. Ā 

Welke lijm is WEL geschikt voor een Diamond Painting?

Er zijn verschillende soorten lijm die je in Nederland en Belgiƫ kunt kopen en die geschikt zijn als Diamond Painting lijm. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Hobbylijm: Dit is een veelgebruikte lijm voor Diamond Painting. Het is een transparante lijm die droogt tot een sterke en heldere laag. Hobbylijm is gemakkelijk aan te brengen en droogt snel. Deze lijm kan je kopen bij de Action.

Diamond Painting Lijm Action

Lijmroller: Een andere optie is het gebruik van een lijmroller. Je denkt nu misschien wat is een lijmroller? Ken je de Pritt correctieroller? De roller waarmee je geschreven tekst kan verbergen? Deze roller is ook in lijmvariant! Ideaal om een (nieuwe) plaklaag voor een Diamond Painting mee te maken. De Pritt lijmroller is online en in de winkel verkrijgbaar.

Diamond Painting Lijmroller

Fixeerlijm: fixeerlijm is een sterke en duurzame lijm die speciaal is ontworpen voor het fixeren van Diamond Painting steentjes. Het is een transparante lijm die zorgt voor een stevige hechting en voorkomt dat de steentjes na verloop van tijd loskomen. Fixeerlijm is iets duurder dan andere lijmsoorten, maar het helpt niet alleen een (nieuwe) plaklaag creƫren, het helpt ook al geplakte steentjes extra goed vastzetten. Modpoge fixeerlijm is de meest gebruikte Diamond Painting lijm.

Modpodge

Hoe gebruik je lijm op een Diamond Painting?

Een nieuwe plaklaag op je Diamond Painting aanbrengen kan heel eenvoudig. Doorloop de onderstaande stappen:

  1. Verwijder de beschermfolie van het canvas waar je de lijm wilt aanbrengen
  2. Breng een kleine hoeveelheid lijm aan op het canvas
  3. Verspreid de lijm gelijkmatig over de plek waar je de steentjes wilt plakken. Let op: gebruik niet teveel in het geval van hobby- of fixeerlijm. Teveel lijm kan bobbels in het canvas veroorzaken. Gebruik bij kleine oppervlakte eventueel de achterkant van een satƩprikker om de lijm te verdelen.
  4. Plaats de diamanten steentjes op de aangebrachte lijm en druk ze voorzichtig aan. Voor het plaatsen kan je het beste een pincet gebruiken.
  5. Laat de lijm drogen voordat je de Diamond Painting verplaatst of ophangt.

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid lijm te gebruiken en deze gelijkmatig te verdelen om het beste resultaat te bereiken. Breng de lijm altijd eerst aan op een klein stukje van het canvas om te testen wat het beste werkt. Heb je een nieuwe lijmlaag nodig op een groot oppervlakte? Gebruik dan de lijmroller!

Welke Diamond Painting lijm is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties onder dit blog!

Ps. Wist je dat je ook aan de slag kan met dubbelzijdig tape en overgebleven steentjes? Je leest hier wat je ermee kan doen!

Reactie verzenden

De waardering van www.adorzy.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 301 reviews.